32.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii vor ieşi în stradă

Pensionarii vor ieşi în stradă

Pentru că trăiesc de pe azi pe mâine şi pentru că o viaţă de muncă nu le este răsplătită cu pensii decente, vârstnicii din Vâlcea s-au decis să iasă şi ei în stradă.

VÂLCEA.  Membrii Sindicatului Judeţean al Pensionarilor vor picheta marţi dimineaţă, timp de câteva ore, sediul Prefecturii din Râmnicu Vâlcea. Concomitent, alţi trei membri vor merge la Bucureşti pentru a-şi susţine revendicările în faţa guvernului. Cuprinşi de grija zilei de mâine şi de lupta continuă cu preţul medicamentelor, pensionarii fac din nou apel la factorii de decizie, cerându-şi drepturi care în Europa civilizată s-au transformat în reguli de bun-simţ. Deoarece sistemul îi umileşte în fiecare zi cu pensii de nimic, bătrânii României au fost nevoiţi să se adune şi să creeze un sindicat menit să le apere drepturile. În Vâlcea, preşedintele acestei organizaţii este Constantin Stăncescu, iar biroul în care îşi petrece majoritatea timpului nu este mai mare decât o debara. Cu toate acestea, Stăncescu are puterea de a-şi apropia colegii de generaţie şi de a le apăra puţinele drepturi pe care le au. „Sindicatul nostru are aproape 20.000 de membri în tot judeţul, iar cotizaţia pe care trebuie să o plătească este de zece bani la fiecare 100 de lei din pensie. Nu se strâng prea mulţi bani, câteodată trebuie să mai pun şi de la mine din buzunar, dar nici nu pot să le cer oamenilor prea mult“, a explicat liderul pensionarilor. El a afirmat că de trei ori pe an face o deplasare la Bucureşti pentru a se consulta şi cu ceilalţi preşedinţi de organizaţie din ţară şi pentru a hotărî mişcările ce trebuie făcute faţă de autorităţi. „Anul acesta am mai organizat o pichetare a prefecturii prin martie, cerând aceleaşi lucruri pe care le cerem şi acum. Nimic însă nu s-a schimbat“, a spus Constantin Stăncescu.

Listă de revendicări în nouă puncte

Sindicatul pensionarilor a întocmit o listă cu nouă cereri adresate guvernului. Lista, bătută la maşină, cuprinde revendicări ce în adevărata Uniune Europeană sunt aplicate de autorităţi de mai mulţi ani. „Ne zbatem cel mai mult pentru majorarea punctului de pensie care în acest moment este în jurul sumei de 390 de lei. Gândiţi-vă la acei bătrâni care nu au cumulat nici măcar un singur punct, cum pot ei trăi cu o pensie de 150 sau 200 de lei“, a explicat Stăncescu. Altă cerere se leagă de preţul medicamentelor. La punctul patru din lista lor se doreşte revenirea la reglementările existente până în aprilie 2005 privind compensarea medicamentelor, iar livrarea acestora să se facă la preţul de raft. „Compensarea de acum se face la preţul de producţie şi nu la cel din farmacii, lucru ce ne dezavantajează clar“, a spus preşedintele Stăncescu. Sindicaliştii mai cer şi suplimentarea numărului de bilete de tratament pentru vârstnici, cunoscută fiind lipsa de reacţie a autorităţilor la această problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS